Cum ne influențează starea vremii articulațiile?

Ultima actualizare la 5 noiembrie 2014 . Categoria: Articole sănătate
Acest articol a fost citit de 3279 ori.
Cum ne influențează starea vremii articulațiile?

Cerul este albastru și senin, dar glezna începe să vă doară progresiv. Ar putea să înceapă o furtună? O simțiți în oase sau este doar o veche poveste fără dovezi? Pot prezice, de fapt, durerile articulare, schimbările vremii?

Credeți sau nu, schimbările stării vremii ar putea să vă influențeze corpul, în special din cauza efectelor schimbării presiunii barometrice exercitate asupra dumneavoastră. Robert Newlin Jamison, profesor doctor în cadrul departamentului de psihiatrie și anestezie de la Harvard Medical School, susține că oamenii dau adesea vina pe vreme pentru durerile lor. „Toată lumea are o rudă care s-a plâns că durerea de genunchi sau de gleznă s-a agravat din cauza schimbărilor vremii”. Dar Jamison, care este și psiholog-șef la Centrul de Management a Durerii din Brigham și la Womens Hospital din Boston, a văzut și pacienți care nu-și exprimă aceste gânduri de teamă să nu fie ridiculizați.
În cercetările anterioare publicate în Pain Journal, Jamison a căutat o asociere între vreme și durerea cronică printr-o cercetare efectuată în patru orașe: San Diego, Nashville, Boston și Worcester, un oraș cu temperaturi mult mai scăzute decât Boston. Dintre toți oamenii intervievați despre durerea lor cronică, două treimi au spus că sunt destul de siguri că vremea pare să le afecteze durerea. „Cei mai mulți dintre ei au raportat că ar putea simți schimbările chiar înainte ca acestea să se petreacă. Cu alte cuvinte, ei ar putea simți durerea crescută cu o zi înainte de a se isca o furtună”.

Cum ar putea vremea să provoace durere?

Se întâmplă adesea ca durerile articulare să înceapă chiar înainte de a cădea primele picături de ploaie, după cum ne spune și dr. David Borenstein, profesor reumatolog la Universitatea de Medicină „George Washington” și președinte al Colegiului American de Reumatologie. „Dacă într-adevăr ascultați cu atenție pe bunica sau pe cineva care suferă de artrită, vă va spune că va ploua într-o anumită zi, iar aceste predicții se adeveresc în cele mai multe cazuri”.
Deși nu există un acord deplin între oamenii de știință cu privire la modalitatea în care starea vremii poate provoca durere, există totuși câteva teorii plauzibile. Una dintre ele se referă la modificările presiunii aerului. Deși mulți oameni susțin că durerea lor se agravează atunci când vremea este umedă, ploioasă, cercetările au arătat că nu sunt de vină frigul, vântul, ploaia sau zăpada. „Ceea ce afectează persoanele de cele mai multe ori este presiunea barometrică”, spune dr. Borenstein. Puteți să vă imaginați țesuturile din jurul articulațiilor ca fiind asemenea unui balon, presiunea barometrică ridicată împingând corpul din exterior și menținând țesuturile în limita expansiunii.

Presiunea atmosferică – vinovată

Dar de multe ori, presiunea barometrică scade înaintea perioadelor meteorologice nefavorabile. Această presiune scăzută a aerului presează mai puțin corpul, care permite țesuturilor să se extindă, iar țesuturile aflate într-o astfel de stare pot pune presiune asupra articulației. „Este o acțiune la nivel microscopic și se poate observa cu greu, cu excepția faptului că apar senzațiile dureroase”, confirmă Jamison.
Mai mult decât atât, atunci când oamenii au dureri cronice, uneori nervii pot deveni mai sensibili din cauza unei accidentări, inflamații sau cicatrice. Cu toate acestea, legătura dintre durere și schimbările meteorologice rămâne ipotetică, cercetările relevând concluzii diferite. „Rezultatele nu sunt foarte exacte, ceea ce înseamnă că există suficienți oameni care susțin că vremea nefavorabilă nu le provoacă dureri suplimentare”.
Borenstein este de acord că nu există încă un consens pe această temă, însă el găsește presiunii barometrice o explicație plauzibilă pentru care afectează corpurile oamenilor. „Nu e nimic metafizic, ci este același lucru care li se întâmplă oamenilor care călătoresc cu avionul sau astronauților”. La altitudini mai mari, presiunea barometrică este mai scăzută, iar corpurile noastre acționează în consecință. „Când există mai puțină presiune, corpurile noastre au tendința de a se extinde”, susține Borestein. De exemplu, el observă că atunci când cabinele de avion sunt sub presiune, picioarele noastre au tendința să se umfle de mai multe ori în timpul unui zbor, ceea ce nu se întâmplă dacă stăm, pentru aceeași perioadă de timp, așezați la un birou situat la nivelul mării.

Schimbarea zonei de climă poate reduce durerea?

Persoanele cu dureri cronice și care nu se pot deplasa foarte mult în aer liber, ar dori să părăsească zonele cu precipitații abundente, precum Bostonul, și să se mute într-un loc cu o climă mai blândă. Dar în cercetarea lui Jamison, oamenii din San Diego au raportat cea mai mare sensibilitate la schimbările vremii, o constatare surpriză, având în vedere că se bucură de cel mai cald climat dintre orașele participante la studiu.
De fapt, au fost raportate dureri chiar și la schimbările minore ale vremii. Borenstein constată, de asemenea, că oamenii cu artrită care își petrec vacanța într-un loc cald stau, de multe ori, într-un hotel și mănâncă afară, eliberându-se de atribuțiile zilnice care le provoacă durerile. Dar această ușurare poate fi înșelătoare, pentru că atunci când se reiau activitățile de zi cu zi, durerea revine.

Măsuri de recăpătare a confortului articular

dureri_vreme-2Alinarea durerilor este posibilă, chiar dacă anumite persoane care suferă de artrită vor trebui să-și mențină medicația, în special în timpul schimbărilor vremii.
Îmbrăcămintea corespunzătoare, păstrarea unei temperaturi optime în casă și încălzirea mașinii înainte de a pleca la drum pot ajuta la ameliorarea durerii legate de vremea rece, conform National Institutes of Health. De asmenea, puteți aplica un prosop cald pe articulațiile dureroase, căldura permițând mușchilor să se relaxeze, fiind de folos și în liniștirea durerilor.
Încercați să preveniți umflarea, iar dacă, de exemplu, vremea rea vă agravează artrita de la mâini, puteți încerca să purtați mănuși. Tot ca o măsură de precauție, înainte de a merge afară în timpul sezonului rece, încercați să vă puneți în mișcare articulațiile dureroase pentru a le slăbi rigiditatea.
Oamenii care suferă de durere cronică simt de multe ori anxietate și sunt depresivi și ușor iritabili. Dar în cele mai multe cazuri, în timpul episoadelor dureroase creierul este capabil să treacă peste o mulțime de senzații. A învăța cum să vă îmbunătățiți starea de spirit este foarte important, întrucât mintea trebuie să fie mereu activă și să înțeleagă că „durerea este temporară și nu este o schimbare permanentă”, după cum ne spune dr. Borenstein.
De fapt, oamenii vor începe să se adapteze schimbărilor barometrice. „Corpul se va adapta modificărilor și va muta fluidul din articulații în circulație, astfel încât să fie resimțite mai puțin rigide și, implicit, mai puțin dureroase. Aceste modificări fiziologice vor putea rezolva, cu timpul, această problemă, întrucât nu putem face altceva pentru această durere temporară”, concluzionează dr. Borenstein.

ArtroHelp Calm – pentru eliminarea disconfortului articular

Pentru acțiune imediată în durere și stări inflamatorii apelați cu încredere la ArtroHelp Calm, o formulă 100% naturală. Extractele vegetale standardizate sprijină răspunsul natural al organismului în stări inflamatorii, inhibă resorbția osoasă, susțin mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. Mai mult decât atât, ArtroHelp Calm nu are efect iritant asupra stomacului, cum se întâmplă în cazul antiinflamatoarelor obișnuite. ArtroHelp Calm este un remediu natural care conține ingrediente alese și combinate atât pentru efectele lor individuale, cât și pentru acțiunea combinată, sinergică împotriva inflamației și a durerii. ArtroHelp Calm nu maschează durerea pentru o vreme, așa cum fac anumite medicamente analgezice și antiinflamatoare de sinteză, ci acționează în profunzime împotriva inflamației pentru diminuarea disconfortului.

ArtroHelp Forte, pentru efect pe termen lung

Reducerea disconfortului articular nu este suficientă. Pe termen lung, articulațiile au nevoie de nutriție corespunzătoare pentru a-și menține elasticitatea și flexibilitatea. Colagenul, glucozamina, condroitina din ArtroHelp Forte ajută la protecția și refacerea articulațiilor, în vreme ce complexul antiinflamator introdus în produs (Harpagophytum și Boswellia) împiedică reapariția disconfortului articular.

Instrumente utile

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

  1. maria konrad spune:

    va rog sa-mi spuneti daca pot lua artrohelp daca in urma cu un an am suferit o operatie de mastectomie si in prezent fac tratament hormonal

  2. maria konrad spune:

    va rog sa-mi spuneti daca pot lua artrohelp daca am trcut printr-o mastectomie si acum fac tratament hormonal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus în pagină