Boswellia

Boswellia serrata, supranumită „tămâia indiană“, se spune că ar fi fost unul dintre darurile aduse de magi Pruncului Iisus, ceea ce indică valoarea pe care planta o avea pentru cei din vechime. Boswellia are o istorie îndelungată ca tratament antiinflamator în Ayurveda. Medicina alopată europeană a descoperit destul de târziu această plantă, dar cu toate acestea i-au fost dedicate numeroase cercetări. Acizii boswellici sunt dificil de produs pe cale sintetică, astfel încât Boswellia este cea mai bună sursă pentru aceste substanțe cu rol antiinflamator.

Există numeroase dovezi științifice despre efectele antiinflamatoare puternice ale acestei plante. Din acest motiv a fost inclusă ca adjuvant în ameliorarea inflamației și a durerilor în afecțiuni precum osteoartrita, artrita reumatoidă, bursita, tendinita și alte probleme inflamatorii ale sistemului articular. Un interes deosebit a fost acordat și utilizării în diminuarea inflamațiilor în alte afecțiuni precum boala Crohn și colita ulceroasă.

  • La pacienții cu artrită reumatoidă, administrarea de Boswellia timp de 3 luni s-a asociat cu o diminuare a durerii resimțite, precum și a inflamațiilor locale.
  • La persoanele cu osteoartrită s-a constatat o îmbunătățire a mobilității genunchilor afectați și o îmbunătățire a capacității de a merge pe jos. Rezultatele acestor studii au încurajat cercetarea asupra beneficiilor Boswelliei și în alte forme de artrită.

* http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21617
* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12622457

  • Acizii boswellici interferează cu anumite proteine și enzime (precum 5-lipoxigenaza) care întrețin inflamațiile, durerea și stările febrile. Ceea ce este deosebit de important este că studiile au constatat mult mai puține efecte secundare decât la administrarea de antiinflamatoare de sinteză.

* http://www.news-medical.net/news/20120710/Study-clarifies-anti-inflammatory-impact-of-boswellic-acids.aspx

  • Contribuie la diminuarea activității unor enzime (MMP-3), implicate în procesul de degradare a cartilajului în osteoartrită.

* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21479939
* http://www.arthritis.org/research/funded-research/research-update/ru-s-o-08/boswellia-oa/

  • În cazul poliartritei reumatoide, acizii boswellici sunt un bun adjuvant pentru reducerea inflamației la nivelul articulațiilor.

* http://www.healthline.com/health/boswellia

  • Activitatea antiinflamatoare complexă a plantei Boswellia a fost observată în mai multe tipuri de inflamații (intestinale, bronșice, articulare, astm, edeme cerebrale).

* http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1563-258X.2002.02056.x/abstract
* http://www.altmedrev.com/publications/13/2/165.pdf
* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8510458

  • Boswellia contribuie la diminuarea rigidității genunchiului afectat de osteoartrită. S-a constatat de asemenea o îmbunătățire a mobilității generale a genunchiului respectiv.

* http://osteoarthritis.about.com/od/alternativetreatments/a/Boswellia-For-Osteoarthritis.htm

  • Unele studii au indicat beneficii anticancerigene, de inhibare a proliferării celulelor canceroase. De asemenea, Boswellia a fost utilizată ca produs fito-farmaceutic în tratamentul edemelor și inflamațiilor provocate de radioterapia anticancer.

* http://www.healthline.com/health/boswellia
* http://examine.com/supplements/Boswellia+serrata/