Bromelaina

Este o enzimă (de fapt un complex enzimatic pe bază de sulf) extrasă din ananas, foarte importantă în procesul de descompunere a proteinelor.

Studiile au demonstrat efectele benefice ale bromelainei în tratamentul durerilor post-chirurgicale, al entorselor și altor traumatisme. Are acțiune anti-inflamatoare și stimulează reducerea edemului care apare la locul traumatismelor.

 –          cea mai cunoscută utilizare a bromelainei este în tratamentul inflamațiilor țesuturilor moi și al traumatismelor musculo-scheletale; unele studii au înregistrat un număr mai mic de zile necesare reducerii inflamației și durerii în urma administrării de bromelaină înainte de operații

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/3/4/302.pdf

–          Comisia E din Germania (organism consultativ al echivalentului FDA din Germania) a aprobat utilizarea bromelainei în tratamentul inflamațiilor și al edemelor post-chirurgicale. De asemenea, un studiu a indicat efecte antiinflamatoare si analgezice  în osteoartrită, similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/3/4/302.pdf

–          stimulează reabsorbția în sânge a edemelor și îmbunătățește absorbția antibioticelor administrate oral (Cellular and Molecular Life Science Journal, 2001)

–          contribuie la scăderea riscului de coagulare (subțiază sângele)

–          în cazul traumatismelor musculo-scheletale, contribuie la reducerea inflamației și a durerii asociate

http://www.livestrong.com/article/436319-is-bromelain-an-anti-inflammatory/

–          accelerează vindecarea rănilor de pe piele, inclusiv în cazul arsurilor (scade semnificativ timpul necesar regenerării țesuturilor)

–          îmbunătățește digestia, în special a proteinelor

http://www.livestrong.com/article/138845-bromelain-benefits/

–          are acțiune antiinflamatoare; inhibă agregarea plachetară și fluidizează sângele; are acțiune imunomodulatoare

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/3/4/302.pdf

http://link.springer.com/article/10.1007%2FPL00000936

–          reduce simptomatologia asociată anginei pectorale

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/3/4/302.pdf

–          are efecte benefice și în managementul diabetului deoarece ajută la digestia proteinelor și stimulează musculatura intestinală pentru tranzitul alimentelor; combate gastropareza, un efect secundar al diabetului care la rândul său poate deregla suplimentar nivelul glucozei din sânge și secreția de insulină

http://www.livestrong.com/article/479414-bromelain-enzyme-diabetes/

–       accelerează vindecarea rănilor, inclusiv post-operator

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

–        scade inflamația musculară și grăbește astfel vindecarea; conține carotenoizi și polifenoli cu acțiune antioxidantă, necesarăîn procesul de vindecare.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21913532

–       scade perioada de refacere după traumatisme ale tendonului ahilian

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21254908

–         îmbunătățește digestia la persoanele cu deficit enzimatic

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19152478

–        are acțiune antiinflamatoare și analgezică, în mod particular în osteoartrită

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15841258