Papaina

Este o enzimă extrasă din fructul de papaia. Are efecte benefice asupra sistemului digestiv și este folosită în tratamentul inflamațiilor. Este foarte importantă în digestia proteinelor (le descompune până la nivel de aminoacizi), fiind folosită în mod tradițional ca un adjuvant al digestiei cărnii.

Medicina tradițională din Hawaii și Tahiti recomandă extrasul de papaya pentru catalpasme pe răni, iritații și arsuri deoarece grăbește vindecarea acestora. Cercetări mai noi au indicat și beneficii precum efectul antiseptic și antioxidant. Universitatea din Michigan recomandă folosirea papainei ca suport enzimatic adjuvant în digestia proteinelor, alături de enzimele proteolitice din intestin, stomac și pancreas.

  • Are efecte antiinflamatoare și analgezice, precum și împotriva retenției de lichid (edemele, frecvente după traume locale sau intervenții chirurgicale); de asemenea accelerează vindecarea rănilor.

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-69-PAPAIN.aspx?activeIngredientId=69&activeIngredientName=PAPAIN

  • Poate contribui ca adjuvant în terapia anticanceroasă, potrivit unui studiu în care au fost incluși pacienți cu mielom multiplu. Papaina ajută la descompunerea proteinelor, printre care și fibrina, proteină pe care o regăsim și în stratul protector al celulelor tumorale.

http://www.myelomabeacon.com/news/2010/01/11/papayas-papain-and-multiple-myeloma-a-potential-adjunct-therapy-that-requires-further-evaluation/

  • Stimulează refacerea cartilajelor.

http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02899052

  • Alături de bromelaină, are acțiune antiinflamatoare și ajută la absorbția quercitinei (un flavonoid antioxidant cu acțiune antiinflamatoare).

 http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/prostatitis

  • Alte utilizări terapeutice: pentru accelerarea regenerării țesuturilor lezate, durerile de gât și alte inflamații.

http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/Papain.htm