Legătura dintre menopauză şi durerile articulare

Ultima actualizare la 24 octombrie 2014 . Categoria: Articole sănătate
Acest articol a fost citit de 27428 ori.
Legătura dintre menopauză şi durerile articulare

Durerile articulare afectează numeroase persoane în vârstă, fiind foarte frecvente şi în rândul femeilor aflate la menopauză. Durerile, rigiditatea sau umflăturile din jurul articulaţiilor sunt simptome tipice de dureri articulare ale menopauzei. Aceste simptome pot fi mai accentuate dimineaţa, dar se pot ameliora pe măsură ce orele trec.

Atunci când femeile se apropie de menopauză, de obicei între vârsta de 45 şi 55 de ani, corpul lor trece prin fluctuaţii hormonale radicale, ce le pot afecta în multiple moduri. Durerile articulare asociate menopazei sunt numite artralgii şi afectează în special spatele, şoldurile, genunchii şi extremităţile. Rămâne totuşi neclar din punct de vedere medical modul în care hormonii, în special estrogenul, afectează articulaţiile şi produc dureri în timpul menopauzei.

Hormonii pot fi responsabili de apariţia durerilor articulare

Mai multe femei decât bărbaţi cu vârste de peste 50 de ani se confruntă cu dureri articulare. Un studiu canadian a confirmat faptul că 62% dintre persoanele care suferă de dureri articulare sunt femei. Faptul că bărbaţii şi femeile sunt afectaţi în mod diferit arată rolul jucat de hormoni în această legătură. Durerile articulare, în timpul şi după perioada menopauzei, ar putea apărea din cauza scăderii nivelului de estrogen şi progesteron din organism. Corelaţia reală dintre estrogen şi durerile articulare nu este clar înţeleasă, dar estrogenul este cunoscut ca având efecte antiinflamatorii în organism. Aşadar, această epuizare a estrogenului în timpul menopauzei poate face femeile mai sensibile la durere.
Într-un studiu medical efectuat în SUA, mai multe femei au remarcat durerile articulare ca o problemă în timpul menopauzei, mai mult decât transpiraţiile nocturne sau bufeurile. În acelaşi studiu, femeile au raportat că durerile articulare au continuat şi după perioada menopauzei, iar aceste dureri postmenopauză pot dura ani de zile. De obicei, oamenii folosesc termenul de menopauză pentru a se referi şi la premenopauză şi postmenopauză. Aceste perioade pot ajunge să dureze câţiva ani şi, de aceea, este important pentru o femeie să solicite asistenţă medicală la primele semne de legătură între menopauză şi durerile articulare. Deşi multe femei experimentează dureros această legătură, totuşi 40% dintre acestea nu le consideră o problemă semnificativă.
Există şi persoane care infirmă o legătură directă între menopauză şi durerile articulare, cum ar fi dr. Carmen Pichard-Encina, instructor şi specialist în chirurgie ortopedică la Universitatea John Hopkins şi la Spitalul „Bunul Samaritean” din Baltimore, care susţine că nu există dovezi suficiente pentru a demonstra această legătură.

Sfaturi pentru atenuarea durerilor articulare cauzate de menopauzămenopauza 2

 • Efectuați o vizită la medic pentru a verifica exact cu ce fel de dureri articulare vă confruntaţi!
 • Rămâneţi active şi în formă – există o serie de exerciţii concepute special pentru a ajuta la menţinerea articulaţiilor flexibile şi puternice!
 • Încercaţi să vă menţineţi o greutate optimă – reduceţi riscul de a dezvolta dureri articulare prin reducerea presiunii asupra şoldurilor şi genunchilor!
 • Protejaţi-vă articulaţiile prin evitarea încordării repetitive!
 • Evitaţi stresul – hormonul cortizol, lansat ca răspuns la stres, funcţionează ca un agent inflamator. Stresul susţinut, pe care majoritatea dintre noi îl experimentăm, poate provoca inflamaţii ce se răspândesc extrem de rapid, dar modificarea stilului de viaţă poate ajuta la reglarea nivelului de cortizol.
 • Reduceţi aportul de carbohidraţi şi zahăr întrucât inflamaţia cronică poate fi cauzată de o dietă prea bogată în carbohidraţi rafinaţi (pâine albă, orez, făină) şi produse cu un conţinut ridicat de zahăr. O dietă bogată în carbohidraţi favorizează niveluri prelungite de insulină, care perturbă metabolismul celular şi răspândeşte inflamaţia.
 • Mâncaţi mai multe fructe şi legume deoarece conţin antiinflamatori naturali. Murele, cireşele sau afinele sunt extrem de benefice în tratarea inflamaţiei şi a durerii.
 • Utilizaţi suplimente de calitate ce conţin omega 3!
 • Produsele naturale folosite în timpul menopauzei pot ajuta la redresarea nivelului de hormoni în organism!

Cum te ajută produsele ArtroHelp?

ArtroHelp Calm este un remediu natural, din ingrediente alese și combinate atât pentru efectele lor individuale, cât și pentru acțiunea sinergică împotriva inflamației și a durerii. Acest produs natural nu maschează durerea pentru o vreme, așa cum fac anumite medicamente analgezice și antiinflamatoare de sinteză, ci acţionează în profunzime, blocând cascada reactiilor inflamatorii și diminuând disconfortul. Totodată, împreună cu ArtroHelp Repair contribuie la regenerarea articulațiilor și la redobândirea flexibilității acestora.

Instrumente utile

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

 1. Melania spune:

  Mama mea are osteoartrita si are dureri destul de mari. Problema este ca ia anticoagulante si as dori sa stiu daca poate sa ia aceste produse fara sa ii faca vreun rau.
  Multumesc.

  • ArtroHelp Repair se poate administra. Pentru produsul ArtroHelp Calm ar trebui sa cereti si sfatul medicului care i-a prescris medicatia anticoagulanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus în pagină