Cristian Mărgărit: Despre îngrijirea articulațiilor – de la dietă la suplimentele alimentare

Ultima actualizare la 9 decembrie 2014 . Categoria: Articole sănătate, Specialiști
Acest articol a fost citit de 10689 ori.
Cristian Mărgărit: Despre îngrijirea articulațiilor – de la dietă la suplimentele alimentare

Tuturor ne mai „trosnesc“ din când în când articulațiile. Când ar trebui să ne îngrijorăm și să luăm măsuri? Putem să ne protejăm articulațiile cu ajutorul dietei? Care sunt cele mai eficiente ingrediente cu acțiune pe articulații și cum să alegem un produs de îngrijire a articulațiilor pe termen lung? Răspunde la aceste întrebări Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness.

Durerile de spate pot ascunde probleme grave. Nu le neglijați!

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că jumătate din populația de vârstă adultă a experimentat cel puțin o dată o durere de spate. Știm că și tu ai trecut prin așa ceva la un moment dat, chiar dacă la tine a fost mai mult decât o simplă durere de spate. Povestește-ne un pic cum a fost?
Cristian Mărgărit: De la nivelul de sportiv care face aproximativ 10 ore de sport pe săptămână am ajuns în câteva zile să nu mă mai pot mișca, din cauza unei hernii de disc, inițial evaluată la 8 mm, cu compresia nervului sciatic. Ulterior a evoluat până la 13 mm, în condițiile în care nervul sciatic ajunsese subțire cât o foaie de hârtie, aproape invizibil pe RMN. Durerile de spate le-am avut de când mă știu, dar le-am neglijat. Astfel de afecțiuni degenerative au o evoluție lentă, dar sigură, dacă nu se iau măsuri complexe cel puțin pentru încetinirea evoluției lor. Deshidratarea, contracturile musculare, inflamația cronică, alimentația dezechilibrată, posturile greșite la birou sau în timpul somnului, accidentările sportive, toate pot contribui.

Având în vedere experiența ta, ce recomandări le poți face celor care se confruntă cu probleme articulare?
Cristian Mărgărit: Am în curs de apariție o carte despre protecția și regenerarea țesuturilor conjunctive, din care fac parte și articulațiile, ligamentele, discurile intervertebrale. Orice astfel de program trebuie să înceapă cu un control medical complex, care să includă atât examenul clinic, dar și investigațiile imagistice, inclusiv RMN-ul cu substanță de contrast.

Articulații sănătoase în 3 pași: dietă, hidratare, exerciții fizice

Putem să ne protejăm articulațiile printr-o nutriție corespunzătoare?
Cristian Mărgărit: În primul rând prin nutriție! Aceasta trebuie să aibă componente antiinflamatorii (omega 3, turmeric), un aport crescut de colagen (supe de oase și carne, piftie), vitamina C, enzime (bromelaina din ananas și papaina din papaya sunt două exemple). Contracturile musculare pot fi combătute și printr-un aport suplimentar de magneziu. Sunt de evitat zahărul, făinoasele, uleiurile rafinate, mezelurile, prăjelile. Hidratarea este foarte importantă, deci creștem aportul de apă, supe, sucuri de legume, evitând lichidele care deshidratează: cafea, ceai verde, băuturi alcoolice.

articulatii sanatoaseÎn completare facem și exerciții fizice?
Cristian Mărgărit: Bineînțeles, exercițiile trebuie să fie personalizate, în funcție de caracteristicile individuale, scopul lor principal fiind obținerea curburilor naturale ale coloanei vertebrale, întărirea musculaturii, o postură corectă atât în activitățile zilnice, cât și atunci când facem sport.

Paza bună trece primejdia rea

Când ar trebui să ne îngrijorăm și să luăm măsuri?
Cristian Mărgărit: Fiind afecțiuni care evoluează lent, este bine în primul rând să prevenim apariția lor, tocmai printr-o alimentație ca aceea descrisă mai sus, împreună cu odihnă suficientă și dozarea efortului, evitarea supraantrenamentului, a greutăților mari, a mișcărilor riscante. Consider că la primul semn de durere sau disconfort deja trebuie să investigăm problema, pentru că pot exista perioade mai bune și perioade mai puțin bune (în general toamna) și există riscul să neglijăm până când poate fi prea tarziu.

Colagenul, „cărămida“ de la baza articulațiilor

Vorbeam despre colagen și importanța lui pentru sănătatea articulațiilor. Dieta noastră însă este săracă în colagen. Apelăm la suplimente cu colagen? Există multe controverse pe această temă. Sunt voci care recomandă cantități infime de colagen, pe motiv că în cantități mari oricum nu s-ar asimila. Alte voci resping cu totul aportul extern de colagen, spunând că este o proteină dură care oricum nu se asimilează. Care este realitatea?
Cristian Mărgărit: Omul preistoric avea în dietă cantități de colagen mult mai mari decât avem astăzi (din scoici, crustacee, pești mici, vânat). Deci mulți dintre noi moștenim acest necesar de colagen, practic imposibil de acoperit cu alimentația modernă, mai bogată în vegetale și în țesut muscular, mai sărac în colagen. Într-adevăr, pentru asimilarea acestei proteine este nevoie de un sistem digestiv puternic, dar care poate fi ajutat cu enzime digestive sau prin folosirea unui supliment cu colagen deja „predigerat“, hidrolizat. O altă metodă este ca alimentele bogate în colagen (piftie, șorici, zgârciuri etc.) să fie mâncate primele, atunci când în stomac avem nivelul cel mai mare de aciditate. Totuși, acest lucru este dificil în condițiile în care majoritatea oamenilor mănâncă preparate complexe și nu sunt dispuși să țină o dietă disociată.

ArtroHelp: produs complex pentru sănătatea articulațiilor

ingrediente ah fortePiața suplimentelor de îngrijire a articulațiilor este supraaglomerată. Cum alegem un produs bun? Care sunt ingredientele la care trebuie să fim atenți?
Cristian Mărgărit: Eu urmăresc efectul sinergic dintre colagenul hidrolizat și enzimele digestive. Apoi, trebuie combătută inflamația cronică, deci componentele cu efect antiinflamator, cum ar fi Boswellia, Harpagophytum, sunt binevenite. Trebuie să ne uităm și la cantitățile de substanțe active, cum ar fi cele de glucozamină și condroitină. Extractele vegetale ar trebui să fie standardizate la o concentrație cât mai mare de componente active. Și foarte important: să alegem produse cu ingrediente 100% naturale.

Ce produse le recomanzi celor care suferă din cauza problemelor articulare?
Cristian Mărgărit: Ingredientele de care vorbeam mai sus se găsesc în ArtroHelp Forte, cel mai complex produs pentru articulații de pe piață. Am pus experiența mea în recuperarea naturală după hernia de disc, dar și pe piața suplimentelor nutritive (în care activez de peste 10 ani) în formularea ArtroHelp împreună cu specialiștii Zenyth. ArtroHelp asigură îngrijirea articulațiilor pe mai multe planuri: refacerea și protejarea articulațiilor și cartilajelor, menținerea sănătății sistemului muscular, reducerea durerii și disconfortului articular. Ingredientele au fost verificate timp de mai mulți ani, primele combinații de acest tip fiind folosite de către mine încă din 2007. Planul de suplimentație poate fi completat cu omega 3, vitamina C, vitamina D (în special în sezonul rece).

Instrumente utile

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

  1. Buna ziua,
    as avea o intrebare in legatura cu Artrohelp forte daca se poate administra si la o persoana in virsta care face tratament pentru inima.

    Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus în pagină